ဒန့္သလြန္ပင္
မ်ိဳးရင္း။ ။ Moringaceae. (ဒန္ ့သလြန္မ်ိဳးရင္း )
ရုကၡအမည္။ ။ Moringa oleifera Linn.
အဂၤလိပ္အမည္။ ။ Horse-radish
ကခ်င္အမည္။ ။ Ushan.
မြန္အမည္။ ။ Sort-Htmaine.
အျခားအမည္မ်ားလည္းရိွပါေသးသည္ စာရွည္မည္ျဖစ္
ေသာေႀကာင့္မေဖၚျပေတာ့ပါ။
#အမ်ဳိးမ်ဳိးအသံုး၀င္တဲ့ “ဒန္႔သလြန္ပင္”
ပဲႀကိဳက္တဲ့
အညာသားပီပီ ပဲကုလားဟင္းခ်က္ရင္ ဒန္႔သလြန္သီးကို အျမဲထည့္ခ်က္ခိုင္းၿပီး
ၿမိန္ယွက္စြာ စားသံုးေလ့ရွိသလို ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို
ဟင္းခ်ဳိခ်က္ေသာက္ရတာကိုလည္း ခံုမင္ပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္ပင္
ကို
ျမန္မာႏိုင္ငံအႏွံ႔နည္းပါး စိုက္ပ်ဳိးေနၾကၿပီး ဒန္႔သလြန္သီးကို ဟင္းခ်က္
စားသလိုဒန္႔သလြန္ရြက္ကို အထူးသျဖင့္ ဟင္းခ်ဳိခ်က္ေသာက္သံုးရာမွာ
အသံုးျပဳေနၾကပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္သီး-ငါးေခါင္းဟင္းဟာ လဲ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့
ဟင္းမယ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္သီးေပၚစ ရာသီဆိုရင္ အသီးတစ္ေတာင့္ကို က်ပ္
၂၀၀မွ က်ပ္ ၂၅၀၊ အရြက္ၫြန္႔ ငါးၫြန္႔မွ ခုနစ္ၫြန္႔ခန္႔ တစ္စီးကို က်ပ္ ၁၀၀
ခန္႔နဲ႔ လက္လီေရာင္းခ်ၾကပါ
တယ္။ ဒန္႔သလြန္သီးနဲ႔ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို
ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ ဟင္းခ်က္ စားသံုးေနေသာ္လဲ တျခားအသံုး၀င္မႈမ်ားနဲ႔
အသံုးခ်ေနမႈမ်ားကို သတိမထားမိခဲ့ပါ။ တစ္ေန႔က စိုက္ပ်ိဳးေရးဆိုင္ရာ
စာေပမ်ားကို အင္တာ
နက္မွာရွာေဖြခဲ့ရာ အမွတ္မထင္ ဒန္႔သလြန္ ပင္ရဲ႕
အသံုး၀င္မႈမ်ားနဲ႔ အသံုးက်မႈစာတမ္းမ်ားကို ေတြ႕ရွိေလ့လာခဲ့ရပါတယ္။
ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ဒန္႔သလြန္ပင္မ်ားကို အလြယ္တကူ စိုက္ပ်ဳိးႏိုင္တဲ့အတြက္
စီးပြားျဖစ္စိုက္ပ်ဳိး
လိုသူမ်ားအတြက္ လိုအပ္သလို အသံုးခ်ႏိုင္ေစဖို႔ ေလ့လာခဲ့သမွ်တခ်ဳိ႕ကို စာ႐ႈသူမ်ား ထံ မွ်ေ၀တင္ျပလိုက္ပါတယ္။
ဒန္႔သလြန္ပင္၏ မူရင္းေဒသႏွင့္ စိုက္ပ်ဳိးေနမႈ အေျခအေန
ဒန္႔သလြန္ပင္၏
မူရင္းေဒသမွာ အိႏၵိယႏိုင္ငံဟုဆိုၾကၿပီး ပါကစၥတန္ႏိုင္ငံႏွင့္
နီေပါႏိုင္ငံတို႔မွာလဲ ေပါက္ေရာက္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ယခုအခါ
ကမၻာအႏွံ႔နည္းပါးစိုက္ပ်ဳိးေနၾကၿပီး တခ်ဳိ႕ေဒသ
မ်ားမွာ
မိမိေဒသေပါက္အပင္ကဲ့သို႔ပင္ေကာင္းစြာစိုက္ပ်ဳိးေနၾကပါတယ္။ ျမန္မာအမည္
“ဒန္႔သလြန္ပင္”ကို တျခားႏိုင္ငံမ်ား မွာ အမည္အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ေခၚၾကပါေသးတယ္။
အဂၤလိပ္လို Moringa ဟု လည္းေကာင္း၊ Horseradish ဟု လည္းေကာင္း၊Ben Tree ဟု
လည္းေကာင္း၊ Drum Stick ဟုလည္းေကာင္း ေခၚၾကပါတယ္။ ဖိလစ္ ပုိင္ႏိုင္ငံမွာ
ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို ဟင္းခ်က္ၿပီး ကေလးမ်ားကို အာဟာရျပည့္၀ေစဖို႔ ေကၽြး
ၾကတဲ့အတြက္
“မိခင္မ်ားရဲ႕ အေကာင္းဆံုး မိတ္ေဆြ”ပင္ (Mothers} Best Friend)
ဟုလည္းေကာင္း၊ Malunggay ဟုလည္းေကာင္း ေခၚပါတယ္။ ေဟတီကၽြန္းႏိုင္ငံမွာေတာ့
Benzolive အပင္လို႔ေခၚၿပီး၊ ဆီနီေဂါႏိုင္ငံမွာေတာ့ Nebeday လို႔ ေခၚပါတယ္။
ဒန္႔ဒလြန္ပင္ကို စိုက္ပ်ဳိးတဲ့ႏိုင္ငံနဲ႔ အသံုးခ်မႈအေပၚ မူတည္ၿပီး
ႏိုင္ငံအလိုက္ နာမည္အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ေခၚၾကပါတယ္။ တခ်ဳိ႕က ဒန္႔သလြန္ပင္ရဲ႕
အမ်ဳိးမ်ဳိးအသံုး
၀င္မႈမ်ားကို ၾကည့္ၿပီး “အံ့ဘြယ္အပင္” (Miracle Tree)လို႔လဲ ေခၚၾကပါတယ္။
ဒန္႔သလြန္ပင္ရဲ႕
သိပၸံအမည္မွာ Moringa oleifera LAM လို႔ ေခၚၿပီး၊ မ်ဳိးရင္းမွာ
Moringaceae ျဖစ္ပါတယ္။ ဒန္႔ဒလြန္မ်ဳိးစု Moringa ေအာက္မွာ
မ်ဳိးစိတ္(Species) ၁၃ခု ရွိၿပီး၊ မ်ဳိးစိတ္မ်ားဟာ အိႏိၵယႏိုင္ငံ၊
ပင္လယ္နီဧရိယာနဲ႔ မာဒါဂတ္စကာအပါအ၀င္ အာဖရိကတိုက္ရဲ႕ တခ်ဳိ႕ေဒသေတြမွာ
မူရင္းေဒသအျဖစ္ ေပါက္ေရာက္ၾကတယ္လို႔ ယူဆၾကပါတယ္။ အဲ့ဒီမ်ဳိးစိတ္မ်ားထဲမွာ
“ဒန္႔သလြန္မ်ဳိးစိတ္” ကို
အသိမ်ားသကဲ့သို႔ အသံုးျပဳမႈလဲ
အမ်ားဆံုးျဖစ္ၿပီး၊Moringa ဆိုတဲ့ အမည္ဟာ ဒန္႔သလြန္ပင္ကို
ကိုယ္စားျပဳေခၚတဲ့နာမည္ျဖစ္လာပါတယ္။ ယခုအခါ ေတာင္အာရွႏိုင္ငံမ်ား၊
အေရွ႕ေတာင္အာရွႏိုင္ငံမ်ား၊
အာေရဗ်ကၽြန္းဆြယ္၊
အပူပိုင္းအာဖရိကႏိုင္ငံမ်ား၊ အလယ္ပိုင္းႏွင့္ ေတာင္အေမရိကႏိုင္ငံမ်ားနဲ႔
ကာေရဘီယမ္ကၽြန္းစုမ်ားမွာ က်ယ္ျပန္႔စြာ စိုက္ပ်ဳိးေနၾကၿပီျဖစ္ပါတယ္။
စိုက္ပ်ဳိးရန္အတြက္ လိုအပ္တဲ့အေျခအေနမ်ား
ဒန္႔သလြန္ပင္ဟာ
ပူေႏြးေျခာက္ေသြ႕ၿပီး တစ္ႏွစ္မိုးေရခ်ိန္ ၁၀ မွ ၆၀ လက္မ (၂၅၀ – ၁,၅၀၀
မီလီလီတာ) ရရွိတဲ့ အပူပုိင္းေဒသမ်ားမွာ စိုက္ပ်ဳိးျဖစ္ထြန္းပါတယ္။
ပင္လယ္ေရမ်က္ႏွာျပင္အထက္ ၁,၂၀၀ မီတာ (ေပ ၄,၀၀၀)
ျမင့္တဲ့ေနရာမ်ားထိစိုက္ပ်ဳိးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုၾကေသာ္လည္း
ပင္လယ္ေရမ်က္ႏွာျပင္အထက္ ၆၀၀ မီတာ (ေပ ၂,၀၀၀)အတြင္း စိုက္ပ်ဳိးျခင္းဟာ
အေကာင္းဆံုးလို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ တခ်ဳိ႕
အပူပိုင္းေဒသမ်ားမွာ အျမင့္ေပ ၆,၀၀၀
ခန္႔ထိ စိုက္ပ်ဳိးခဲ့ေၾကာင္း မွတ္တမ္းမ်ားရွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
ေလတိုက္ခတ္မႈမ်ား တဲ့ေဒသမ်ားမွာ အပင္ေျခာက္သြားေစ ႏိုင္ပါတယ္။
အပူေလ်ာ့ပိုင္းေဒသမ်ားမွာ ဒန္႔
သလြန္ပင္ဟာ ဆီးႏွင္းအေတာ္အသင့္က်တဲ့
ဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္ရွိတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ အကယ္၍ ဆီးႏွင္းမ်ားက်လာခဲ့ေသာ္
ေျမေပၚပုိင္းမွာရိွေနၾကတဲ့ အရြက္မ်ားနဲ႔ အကိုင္းမ်ား ေသသြားေသာ္လည္း
ရာသီျပန္ေႏြးလာ
တဲ့အခါ အၫြန္႔သစ္၊ အကိုင္းသစ္မ်ား ျပန္ လည္ထြက္ၿပီး ရွင္သန္လာႏိုင္ၾကပါတယ္။
#အပူခ်ိန္
ဒန္႔သလြန္ပင္အတြက္
အသင့္ေတာ္ဆံုးအပူခ်ိန္ကေတာ့ ၂၅ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္မွ ၃၅ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ (၇၇
ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွ ၉၅ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္) ျဖစ္ၿပီး အပူခ်ိန္ ၄၈
ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ေရာက္သည္ထိ ခံႏိုင္ရည္
ရွိၾကပါတယ္။
#ေျမ
ဒန္႔သလြန္စိုက္ပ်ိဳးမယ့္
ေျမဟာ ေရစီးစိမ့္မႈေကာင္းတဲ့ သဲႏုန္းေျမ၊ သဲဆန္တဲ့ေျမမ်ားကို
ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါတယ္။ ရႊံ႕ေစးေျမ၊ ေျမေစးေျမမ်ားမွာ စိုက္ပ်ဳိးႏိုင္ေသာ္လည္း
အပင္ေျခေရ၀ပ္မႈ ဒဏ္ကိုခံႏိုင္ရည္မရွိပါ။ေျမေအာက္ေရျပင္ ျမင့္လြန္းပါက
အပင္အျမစ္မ်ား ေရနစ္ၿပီး အပင္ေသတတ္ပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္ပင္ကို
ေျမခ်ဥ္-ငံဓာတ္(စံ) ငါးမွကိုးအထိရွိတဲ့ ေျမမ်ားမွာ ေကာင္းစြာ
စိုက္ပ်ဳိးျဖစ္ထြန္းႏိုင္ၿပီး (စံ) ကိုးထက္ျမင့္တဲ့ေျမငံမ်ားမွာပင္
ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္းႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ဒန္႔သလြန္ပင္ဟာ
တျခားအပင္မ်ဳိးမ်ားနည္းတူ ေျမၾသဇာေကၽြးေပးျခင္း၊ ေရေလာင္းေပးျခင္းနဲ႔
ေျခာက္ေသြ႕ရာသီမွာ အပင္ေျခ
တစ္၀ိုက္ေျမေပၚကို သစ္ရြက္ေျခာက္၊ ျမက္ေျခာက္စတာေတြနဲ႔ေျမဖံုး (ၾကူခ့ငညါ) ေပးျခင္းတို႔ကို လုပ္ေပးတာကိုလည္း ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါတယ္။
#ဒန္႔သလြန္ပင္၏ ႐ုပ္သြင္လကၡဏာ
ဒန္႔သလြန္ပင္ဟာ
ႀကီးထြားမႈျမန္တဲ့ အပင္မ်ဳိးျဖစ္ကာ အျမဲစိန္းပင္၊ သို႔မဟုတ္ တစ္ခါတေလ
အရြက္ေႂကြတတ္တဲ့ အပင္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ေရငတ္ဒဏ္ကို ခံႏိုင္ေသာ္လည္း
ေရ၀ပ္မႈဒဏ္ကိုေတာ့ မခံႏိုင္ပါ။
#အၫြန္႔ႏွင့္အရြက္မ်ား
ဒန္႔သလြန္အရြက္ဟာ
ႏွစ္ဆင့္ ငွက္ေမြးရြက္ေပါင္း၊ သို႔မဟုတ္ သံုးဆင့္ငွက္ေမြးရြက္ေပါင္း
အမ်ဳိးအစားျဖစ္ၿပီး၊ အရွည္ ၄၅ စင္တီမီတာခန္႔ရွိကာ အကိုင္း၊
အၫြန္႔မ်ားေပၚမွာ အလွည့္က်ႏွင့္ ၀က္အူရစ္
သဏၭာန္ ထြက္ၾကပါတယ္။
အရြက္မႊာမ်ားဟာ ကိုင္းငယ္မ်ားေပၚမွာ မ်က္ႏွာျခင္းဆိုင္ ထြက္ၾကၿပီး၊
အရြက္ငယ္တစ္ရြက္ရဲ႕ အရွည္မွာ ၁ ဒသမ ၂ စင္တီမီတာမွ ႏွစ္စင္တီမီတာနဲ႔
ဗ်က္အက်ယ္မွာ သုည ဒသမ ၆ မွ စင္တီ
မီတာ တစ္စင္တီမီတာ ရွိပါတယ္။
အရြက္မႊာအနက္၊ထိပ္မွာရွိတဲ့အရြက္ငယ္ဟာ လံုးရွည္ပံုရွိၿပီး၊
ေဘးဖက္တစ္ေလွ်ာက္မွာ ထြက္ၾကတဲ့ အရြက္ငယ္မ်ားဟာ အ၀ိုင္းပံုရွိၾကပါတယ္။
ထိပ္ထြက္အရြက္ငယ္ရဲ႕ အ႐ိုးဟာ
သံုးမီလီမီတာမွ ေျခာက္မီလီမီတာရွည္ၿပီး
ေဘးထြက္အရြက္ငယ္မ်ားရဲ႕ ရြက္႐ိုးဟာ ၁ ဒသမ ၅ မီလီမီတာမွ ၂ ဒသမ ၅
မီလီမီတာခန္႔ ရွည္ပါတယ္။ အရြက္ငယ္မ်ားဟာ အစိမ္းေရာင္ရွိၾကၿပီး၊
ေအာက္မ်က္ႏွာျပင္
မွာ အေမြးႏုကေလးမ်ားပါတတ္ကာ၊ အရြက္အေပၚမ်က္ႏွာျပင္ဟာ
ေျပာင္ေခ်ာေနပါတယ္။ အရြက္ငယ္မ်ားရဲ႕ အလယ္႐ိုးဟာ(မ်ဳိးေပၚမူတည္ၿပီး)
အနီေရာင္သန္းေနတတ္ပါတယ္။ ရြက္နားေခ်ာၿပီး အရြက္
ထိပ္ဖ်ားဟာ လံုး၀ိုင္း၊
သို႔မဟုတ္ အဖ်ားတံုးေနတတ္ပါတယ္။ အရြက္ငယ္မ်ားရဲ႕ အရင္းပိုင္းကေတာ့
ခတ္ခၽြန္ခၽြန္ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ အၫြန္႔ႏုမ်ားဟာ ႏုစဥ္မွာ
အေမြးႏုမ်ားရွိတတ္ၿပီး တျဖည္းျဖည္းအစိမ္းေရာင္
မွ အညိဳေရာင္သို႔ ေျပာင္းသြားပါတယ္။
#အပြင့္၊ အသီးႏွင့္အေစ့
ဒန္႔သလြန္ပြင့္မ်ားဟာ
လိင္စံုပြင့္မ်ားျဖစ္ၾကကာ အနံ႔ရွိၿပီး၊ ျဖဴ၀ါေရာင္ရွိၾကပါသည္။
အခိုင္လိုက္ပြင့္ၾကၿပီး ပြင့္ညႇာတုိ ကာ၊ၾကားထြက္ပန္္းခိုင္မ်ား ျဖစ္ၾကပါ
သည္။ ပန္းခိုင္အရွည္မွာ ၁၀ စင္တီမီတာမွ ၁၅ စင္တီမီတာခန္႔ရွိၿပီး၊
ပန္းပြင့္ငယ္ တစ္ပြင့္ဟာ သုည ဒသမ ၇ စင္တီမီတာမွ တစ္စင္တီမီတာရွည္၍
ႏွစ္စင္တီမီတာ က်ယ္ ပါသည္။ ျဖဴ၀ါေရာင္ပြင့္ဖတ္ ငါးခုပါၿပီး၊
ပြင့္ဖတ္တစ္ခုႏွင့္တစ္ခု အရြယ္မတူညီၾကဘဲ၊ အဖ်ား႐ႈး၊
အရင္းက်ယ္ပံုသဏၭာန္ရွိၾကပါ သည္။ ေအာင္ျမင္သည့္ ပြင့္ဖိုေစ့၀တ္ဆံငါးခုႏွင့္
မေအာင္သည့္ ပြင့္ဖိုေစ့၀တ္ဆံ ငါးခုပါသည္။ အေစ့အိမ္မွာ
အခန္းတစ္ခန္းသာပါၿပီး၊ ၀တ္မႈန္ခံတုိင္ ရွည္သည္။ အသီးမွာ
ေအာက္သို႔
တြဲေလာင္းက်သီးေနၾကၿပီး ေဒါင့္သံုးေဒါင့္ရွိသည္။ အသီး၏ အရွည္မွာ
မ်ဳိးအလိုက္ ၂၀ စင္တီမီတာ မွ ၅၀ စင္တီမီတာထိ ရွည္ႏိုင္သည္။
အသီးအလ်ားတစ္ေလွ်ာက္ ေက်ာ႐ိုးဖုအေဖာင္း (Ridges)ကိုး
ခုပါသည္။ တခ်ဳိ႕
ဒန္႔သလြန္မ်ဳိးမ်ား၏အသီးအရွည္မွာ တစ္မီတာထိ ရွိႏိုင္ၿပီး အက်ယ္မွာ
ႏွစ္စင္တီမီတာမွ ၂ ဒသမ ၅ စင္တီမီတာခန္႔ထိ ရွိသည္ဟု ေျပာၾကပါ သည္။
အသီးတစ္ေတာင့္တြင္
အေစ့ ၂၆ ေစ့ထိ ပါႏိုင္ၿပီး အသီးႀကီးထြားေနစဥ္ တစ္ေလွ်ာက္ အသီးအေရာင္မွာ
အစိမ္းရင့္ေရာင္ျဖစ္ပါသည္။ ပန္းပြင့္ကာ အသီးတင္ၿပီး အသီးရင့္မွည့္သည္ထိ
သံုးလခန္႔ၾကာသည္။
အသီးရင့္မွည္လာေသာ္ အညိဳေရာင္သို႔ေျပာင္းသြားၿပီး၊
အသီးေပၚရွိ ေဒါင့္မ်ားတစ္ေလွ်ာက္ အလ်ားလိုက္အက္ကြဲကာ အထဲတြင္ရွိေသာ
သံုးေျမႇာင့္ပုံရွိ အညိဳေရာင္ အေစ့မ်ား ထြက္လာေစပါသည္။ အေစ့မွာ
အျဖဴေရာင္ပါးလႊာသည့္
အေတာင္ သံုးခုပါကာ အရြယ္မွာ တစ္စင္တီမီတာခန္႔ ရွိပါသည္။
မ်ဳိးေစ့မ်ား၏အေလးခ်ိန္မွာ မ်ဳိးအလုိက္ ကြာျခားၾကၿပီး မ်ဳိးေစ့တစ္ကီလို
ဂရမ္တြင္ အေစ့ ၃,၀၀၀ မွ ၉,၀၀၀ ခန္႔ထိ ပါ၀င္ႏိုင္ပါသည္။
#ပင္စည္၊အကိုင္းမ်ား၏ အေခါက္ႏွင့္အသား
ဒန္႔သလြန္ပင္ရဲ႕
အေခါက္ဟာ ျဖဴညိဳေရာင္ရွိၿပီး အေခါက္ထူကာႏူးညံ့ပါသည္။ အေခါက္ေပၚရွိ
ေဖာ့လႊာထူလာၿပီး အေခါက္မ်ား အက္ကြဲေနတတ္ပါသည္။ ပင္စည္နဲ႔အကိုင္းမ်ားမွာ
ဒဏ္ရာရလွ်င္
အေစးမ်ား ထြက္လာပါသည္။ ထြက္စမွာအေစ့အေရာင္မွာ
အျဖဴေရာင္ျဖစ္ကာ ေလနဲ႔ ထိေတြ႕ေနတာနဲ႔အမွ် အေစးေရာင္ဟာ နီညိဳေရာင္ကေန
ညိဳနက္ေရာင္ကို ေျပာင္းသြားပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္ပင္ရဲ႕ သစ္သား
ဟာ အသားေပ်ာ့ၿပီး၊ ေပါ့ပါးေနကာ သိပ္သည္းဆ သုည ဒသမ ၅ မွ သုည ဒသမ၇ ါ/ခာ၃) ရွိပါတယ္။
#အျမစ္ထြက္မႈ အေလ့အထ
ဒန္႔သလြန္ေစ့မွ
ေပါက္လာတဲ့ အပင္ငယ္မ်ားတြင္ ေဖာင္းပြၿပီး တုတ္ခိုင္သန္မာတဲ့
ေရေသာက္ျမစ္ရွိပါတယ္။ ေရေသာက္ျမစ္မွာ စူးရွတဲ့အနံ႔ရွိၿပီး ေျမေအာက္ကို
နက္႐ိႈင္းစြာ ထိုးဆင္းႏိုင္ပါတယ္။ တုတ္ခိုင္
တဲ့ ေဘးျမစ္မ်ားလည္း
ထြက္လာပါတယ္။ အကိုင္းျဖတ္ မ်ဳိးပြားစိုက္ပ်ဳိးထားတဲ့ အပင္မ်ားမွာေတာ့
ေရေသာက္ျမစ္မရွိပဲ ေဘးျမစ္မ်ားသာ ထြက္ၾကပါတယ္။
#ဒန္သလြန္မ်ဳိးမ်ား
ဒန္႔သလြန္ပင္
မ်ဳိးကြဲအမ်ားအျပား ရွိၾကပါတယ္။ သဘာ၀ေပါက္ေနတဲ့
ဒန္႔သလြန္မ်ဳိး႐ိုင္းမ်ားမွာ အသီးအရြယ္ေသး ငယ္ေသာ္လည္း စုိက္ပ်ဳိးေနတဲ့
မ်ဳိးမ်ား၊ အထူးသျဖင့္ အိႏၵိယႏိုင္ငံေတာင္ပိုင္း ေဒသ
မ်ားမွာ
စိုက္ပ်ဳိးေနတဲ့ မ်ဳိးမ်ားမွာ အသီးအရြယ္ႀကီးမားၾကၿပီး အသီးအရွည္ ၆၀
စင္တီမီတာမွ ၉၀ စင္တီမီတာထိရွိၾကၿပီး တခ်ဳိ႕မ်ဳိးမ်ားမွာ အသီးအရွည္ ၁၂၀
စင္တီမီတာထိရွိၾကသည္ဟု ဆိုၾကပါတယ္။
အသီးအေရာင္ အနီေရာင္သန္းတဲ့
ဒန္႔သလြန္မ်ဳိးမ်ားဟာ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ပန္းပြင့္ၾကတဲ့အတြက္
အသီးထြက္ေကာင္းေၾကာင္း သိရပါတယ္။ အိႏၵိယႏိုင္ငံ၊ တမီနာဒူးျပည္နယ္မွ
ဒန္႔သလြန္မ်ဳိးတစ္မ်ဳိးမွာ အသီး
ရဲ႕ အသားဟာ ထူၿပီး
အရသာအနည္းငယ္ခါးေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ဒန္႔သလြန္မ်ဳိးမ်ားရဲ႕
အသီးအရွည္ဟာ ၁၅ စင္တီမီတာမွ ၂၃ စင္တီမီတာေလာက္သာ ရွိတာကိုလည္း ေတြ႕ရပါတယ္။
အေနာက္ အင္ဒီးကၽြန္းစုမွာရွိတဲ့ ဒန္႔သလြန္မ်ဳိးတခ်ဳိ႕ဟာ
အသီးမ်ားစြာသီးၾကေသာ္လည္း တခ်ဳိ႕မ်ဳိးေတြဟာ အသီးေကာင္းေကာင္းမသီးတဲ့အတြက္
အရြက္ကိုသာ အဓိကထား ထုတ္လုပ္ရေၾကာင္း သိရပါ တယ္။
#ပန္းပြင့္ျခင္းႏွင့္ အသီးသီးျခင္း
ဒန္႔သလြန္ပင္သည္
စိုက္ပ်ဳိးသည့္ မ်ဳိးႏွင့္ စိုက္ပ်ဳိးသည့္ ေဒသေပၚမူတည္ၿပီး ပန္းပြင့္မႈ
အေလ့အထမတူၾကပါ။ ရာသီဥတုေအးျမသည့္ ေျမာက္ပိုင္းေဒသမ်ားတြင္ ဧၿပီလႏွင့္
ေမလမ်ားမွာ ပန္းပြင့္ေလ့ရွိၾကၿပီး
ေတာင္ပိုင္းေဒသမ်ားတြင္
တစ္ႏွစ္ႏွစ္ႀကိမ္ ပန္းပြင့္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။
ကာေရဘီယမ္ကၽြန္းကဲ့သို႔ တစ္ႏွစ္အတြင္း ပံုမွန္မိုးရြာသြန္းၿပီး
အပူခ်ိန္ေျပာင္းလဲမႈမမ်ားတဲ့ ေဒသမ်ားမွာ ဒန္႔သလြန္ပင္ဟာ တစ္ႏွစ္ပတ္
လံုး
ပန္းပြင့္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္ပင္ဟာစိုက္ပ်ဳိးၿပီး
အပင္ငယ္ငယ္နဲ႔ ပန္းပြင့္ႏိုင္ၾကပါတယ္။ တခ်ဳိ႕အပင္စိုက္ၿပီး ေျခာက္လေလာက္နဲ႔
ပန္းပြင့္လာႏိုင္ၾကကာ ပံုမွန္အားျဖင့္ စိုက္ပ်ဳိးၿပီး တစ္ႏွစ္
အတြင္း
ပန္းစပြင့္ႏိုင္ၾကပါတယ္။ ၀တ္မႈန္ကူး သေႏၶေအာင္ျမင္ရန္အတြက္ ပ်ားမ်ား၊
အင္းဆက္ပိုးမ်ားနဲ႔ တခ်ဳိ႕ငွက္မ်ားကလည္း အကူအညီေပးၾကပါတယ္။ ပန္းပြင့္ကာ
အသီးတင္ၿပီးေနာက္ သံုးလၾကာေသာ္ အသီး
ရင့္မွည့္လာၿပီး အသီးထဲမွ အေစ့မ်ား
ထြက္လာကာ သဘာ၀မွ ေရ၊ ေလတို႔၏ အကူအညီနဲ႔ မ်ဳိးျပန္႔ပြားၾကပါတယ္။
အသီးစတင္သီးသည္မွ အပင္သက္ ၁၂ ႏွစ္ေလာက္ထိ အသီးထြက္ေကာင္းမြန္ၾက
ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။
#မ်ဳိးပြားျခင္း
ဒန္႔သလြန္ပင္မ်ားကို
အေစ့မွျဖစ္ေစ၊ ကိုင္းကုိ ျဖတ္၍ျဖစ္ေစ အလြယ္တကူ မ်ဳိးပြား
စိုက္ပ်ဳိးႏိုင္ပါတယ္။ မ်ဳိးေစ့မ်ားကို ပ်ဳိးခင္း၊ ပ်ဳိးခြက္ေျမထဲမွာ
ႏွစ္စင္တီမီတာ တစ္လက္မခန္႔ အနက္ထားၿပီး ပ်ဳိးပါ။ အေစ့မ်ား
ဟာ တစ္ပတ္မွ
ႏွစ္ပတ္အတြင္း အပင္မ်ားစတင္ေပါက္လာပါမယ္။ သာမန္အခန္းအပူခ်ိန္မွာ
သိုေလွာင္ထားတဲ့ ဒန္႔သလြန္မ်ဳိးေစ့မ်ားဟာ ႏွစ္လၾကာရင္ ၄၈ ရာခိုင္ႏႈန္း
အပင္ေပါက္ႏိုင္ၿပီး၊ သံုးလၾကာရင္ ေတာ့ ၇ ဒသမ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္းသာ
အပင္ေပါက္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ ႏွစ္ႏွစ္ေက်ာ္ၾကာထိ သိုေလွာင္ထားတဲ့
မ်ဳိးေစ့မ်ားမွာမူ အပင္ေပါက္မလာႏိုင္ေတာ့ပါ။ သို႔ေသာ္ အေအးခန္းမွာ
သိုေလွာင္ထားရင္၊ အိတ္ထဲက ေလ
ထုတ္ အလံုပိတ္ၿပီး သိုေလွာင္ထားရင္ေတာ့
ႏွစ္ၾကာၾကာ သိုေလွာင္ထားႏုိင္ၿပီး အပင္ေပါက္ႏႈန္းေကာင္းႏိုင္ေၾကာင္း
ဘရာဇီးႏိုင္ငံရဲ႕ သုေတသနေတြ႕ရွိခ်က္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ပ်ဳိးခင္း၊
ပ်ဳိးအိတ္၊ ပ်ဳိးခြက္
ေတြကို အရိပ္က်တဲ့ေနရာမွာ၊ ဒါမွမဟုတ္ အရိပ္က်ဲ
ျပဳလုပ္ထားေပးထားပါ။ ရာသီဥတုပူျပင္းတဲ့ ဧၿပီလ၊ ေမလမ်ားမွာ ေနပူထဲပ်ဳိးရင္
၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းသာ အပင္ေပါက္ ၿပီး အရိပ္ေအာက္မွာ ထားပ်ဳိးရင္ ၉၄ ရာခိုင္
ႏႈန္းထိ အပင္ေပါက္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါ တယ္။
ဒန္႔သလြန္ပင္ကို
ကိုင္းျဖတ္မ်ဳိးပြား စိုက္ပ်ဳိးလို႔လဲ ရပါတယ္။ အေစ့မွစိုက္တဲ့အပင္မ်ားဟာ
ပန္္းပြင့္ရန္ေႏွးၿပီး အသီးထြက္ႏႈန္းနည္းတဲ့အတြက္ ကိုင္းျဖတ္စိုက္တဲ့
အပင္မ်ားကို ပိုမိုသေဘာက်ၾကပါတယ္။
ကိုင္းျဖတ္မ်ဳိးပြားဖို႔အတြက္
ကုိင္းအရွည္ ၄၅ စင္တီမီတာမွ ၁၅၀ စင္တီမီတာ (ေပ ၁ ဒသမ ၅ မွ ငါးေပ)နဲ႔
လံုးပတ္ ေလးစင္တီမီတာမွ ၁၀ စင္တီမီတာ (ႏွစ္လက္မမွ ေလးလက္မ)ရွိတဲ့
ကိုင္းမ်ားကို ျဖတ္ယူပါ။ ျဖတ္ယူရမယ့္ ကိုင္းမ်ားဟာ တစ္ႏွစ္သားအရြယ္
(မႏွစ္ကထြက္တဲ့အကိုင္း) အကိုင္းမ်ားျဖစ္ရပါမယ္။ ျဖတ္ထားၿပီး ကိုင္းမ်ားကို
အရိပ္ထဲမွာ သံုးရက္ေလာက္ ေလသလပ္ခံ ထားၿပီးေနာက္
ပ်ဳိးခင္း၊ပ်ဳိးေပါင္၊သို႔မဟုတ္ စိုက္ခင္းမ်ားမွာ စုိက္ပါ။
ရက္သတၱႏွစ္ပတ္ၾကာရင္ အရြက္မ်ား စတင္ထြက္လာၿပီး ရွင္သန္လာႏိုင္ပါတယ္။
ကိုင္းျဖတ္ထားတဲ့ ကိုင္းအရင္းကို အျမစ္ထြက္မႈကို အားေပးတဲ့ အိုင္ဘီေအ (IBA)
ေခၚ အျမစ္ထြက္ အပင္ေဟာ္မုန္း ၅၀ (ppm) ျပင္းအား အရည္ထဲမွာ ၂၄ နာရီႏွစ္ၿပီး
စုိက္ရင္ အျမစ္ထြက္ ပိုျမန္၊ ပိုေကာင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ကိုင္းျဖတ္စိုက္
ထားတဲ့ အပင္မ်ားမွာ ေရေသာက္ျမစ္မရွိပဲ၊ ေဘးျမစ္မ်ားသာရွိတဲ့အတြက္
မိုးေခါင္တဲ့
ေဒသ၊ ေျမညံ့တဲ့ေဒသမ်ားမွာေတာ့ အေစ့မွပ်ဳိးတဲ့ အပင္မ်ားကို သံုးသင့္ပါတယ္။
#စိုက္ပ်ဳိးျခင္း
ဒန္႔သလြန္ပင္သည္
အလင္းေရာင္ရရွိမႈကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္
ဒန္႔သလြန္ပင္မ်ားကို ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အိမ္ျခံစည္း႐ိုးမ်ား၊ ယာကန္သင္း၊
သစ္သီးပင္စိုက္ခင္း ျခံစည္း႐ိုးစသည့္ေနရာမ်ား
မွာ
အမ်ားဆံုးစိုက္ပ်ဳိးထားေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ စီးပြားျဖစ္ စိုက္ခင္းမ်ားနဲ႔
စိုက္ပ်ဳိးထားမႈမ်ား နည္းပါးပါတယ္။ စိုက္ခင္းအျဖစ္ စိုက္ရင္ အတန္းၾကား၊
အပင္ၾကား (၃x၃) မီတာ၊ ေပ (၁၀x၁၀) ထားၿပီး စိုက္ပ်ဳိး
ႏိုင္သကဲ့သို႔၊
ေျမၾသဇာေကာင္းတဲ့ ေျမေတြမွာ (၅ x ၅) မီတာ အကြာအေ၀းထားၿပီး စိုက္ႏိုင္ပါတယ္။
ျခံစည္း႐ိုးတန္း(Hedge rows) ပင္မ်ားအျဖစ္ စိုက္လိုေသာ္ သုည ဒသမ ၈ မီတာမွ
တစ္မီတာျခားၿပီး
စိုက္သင့္ပါတယ္။ ျခံစည္း႐ိုးအျဖစ္ စိုက္ေသာ္
အပင္ထိပ္ပိုင္းကို မၾကာခဏ ျဖတ္ေပးကာ အပင္ပံုကို ထိမ္းေပးဖို႔လိုတဲ့အတြက္
အရြက္ကိုသာ အဓိကထားရယူႏိုင္ မည္ျဖစ္ၿပီး အသီးမရႏိုင္ပါ။
#အပင္ႀကီးထြားမႈႏွင့္ ကိုင္းျဖတ္ ကို္င္းခ်ဳိင္ေပးျခင္း
ဒန္႔သလြန္ပင္ဟာ
အႀကီးျမန္ပါတယ္။ တစ္ႏွစ္အတြင္း ေလးမီတာ (၁၅ေပ) ျမင့္သည္ထိ
ႀကီးထြားႏိုင္ပါတယ္။အပင္ဟာ အျမင့္ (ေျခာက္မီတာ မွ ၁၅) မီတာ၊ (ေပ ၂၀ မွ ေပ
၅၀)ထိ ျမင့္တက္ႏိုင္ပါ
တယ္။ ဒန္႔သလြန္ပင္ဟာ သေဘၤာပင္ထက္အႀကီးျမန္ၿပီး၊
သံုးလသားအရြယ္ အပင္ဟာ(၂ ဒသမ ၄) မီတာ၊ ရွစ္ေပ ျမင့္တက္ႏိုင္ကာ ကိုးလသားအရြယ္
အပင္ဟာ ေလးမီတာ(၁၅ ေပ) အထိ ျမင့္ႏိုင္ပါတယ္။ အာဖရိက
ႏိုင္ငံတခ်ဳိ႕မွာ
အပင္ငါးလသားဟာ (၃ ဒသမ ၆)မီတာ၊ (၁၂ ေပ) ထိျမင့္ၿပီး၊ ေဟတီႏိုင္ငံမွာ
ပင္လယ္ကမ္းစပ္၊ ေျမညံ့ၿပီး၊ ေျခာက္ေသြ႕ေနတဲ့ေနရာမွာပင္ ဒန္႔သလြန္ပင္မ်ား
ရွင္သန္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္
ပင္ကိုကိုင္းမ်ားမ်ား
ျဖာထြက္ေအာင္ ႏွစ္စဥ္ကိုင္းခ်ဳိင္၊ ကိုင္းျဖတ္ေပးဖို႔
လိုပါတယ္။ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ဒန္႔ဒလြန္အသီးကို အရြက္ထက္ အသံုးမ်ားၾကေပမယ့္
တျခားႏိုင္ငံမ်ားမွာေတာ့ အရြက္ကို အမ်ားဆံုးသံုးၾက
တာမ်ားတဲ့အတြက္
အရြက္မ်ားမ်ားထြက္ေရး၊ အရြက္၊ အသီးခူးဆြတ္လို႔ ေကာင္းေအာင္နဲ႔
အပင္ျမင့္လြန္းၿပီး ကလန္႔ကလားႏိုင္မေနေစဖို႔ အပင္ပုမ်ား(Shrubs)
ျဖစ္လာေအာင္ အပင္မ်ားကို မၾကာခဏကိုင္း
ျဖတ္ပံုသြင္း ျပဳျပင္ေပးၾကပါတယ္။
အပင္အျမင့္ (၁ ဒသမ ၃) မီတာ၊ ေလးေပမွ ငါးေပရွိလာတဲ့အခါ အၫြန္႔မ်ားကို
ျဖတ္ယူစားသံုးျခင္းျဖင့္ အပင္မ်ား ျခံဳပုတ္သဏၭာန္ျဖစ္ေနေစပါတယ္။
စိုက္ပ်ဳိးတဲ့ ဒန္႔သလြန္
မ်ဳိးေပၚ မူတည္ၿပီး၊ ကိုင္းခ်ဳိင္၊
ကိုင္းျဖတ္ၿပီး ထြက္လာတဲ့ အကိုင္းမ်ားအနက္ တခ်ဳိ႕ဟာ ေထာင္မတ္ေနၿပီး၊
တခ်ဳိ႕ဟာ ေဘးဘက္ကို ကိုင္းထြက္ေနတတ္ပါတယ္။
#ပိုးႏွင့္ေရာဂါ
ဒန္႔သလြန္ပင္ကို
ပိုးႏွင့္ ေရာဂါအမ်ားအျပား က်ေရာက္ဖ်က္ဆီးႏိုင္ပါတယ္။ ဖ်က္ဆီးမႈမ်ားတဲ့
ပိုးေတြကေတာ့ အေခါက္ကိုစားတဲ့ ေဘာက္ဖတ္၊ ခူေမြးစုတ္ပိုး၊ အေၾကးပိုးနဲ႔
အဖူးစားပိုးတို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
အဖူးစားပိုးေၾကာင့္ အရြက္မ်ား
ေႂကြက်ေစပါတယ္။ ဒီပိုးေတြအျပင္ ပင္စည္ထိုးပိုးနဲ႔ သီးထိုးယင္တို႔လည္း
က်တတ္ပါတယ္။ ေရာဂါမ်ားအေနန႔ဲ အျမစ္ေဆြးေရာဂါနဲ႔ အသီးပုပ္ေရာဂါမ်ား၊
တစ္ခါတရံ က်တတ္
ပါတယ္။ ဖားအုမိႈေရာဂါလည္း က်တတ္ပါတယ္။
#အသံုးျပဳမႈမ်ား
ဒန္႔သလြန္ပင္ရဲ႕
အပင္အစိတ္အပိုင္း အားလံုးနည္းပါးဟာ အသံုး၀င္ၿပီး၊
လုပ္ငန္းလိုအပ္ခ်က္အလုိက္ အမ်ဳိးမ်ဳိးအသံုးခ်ေနၾကပါတယ္။ သီးနဲ႔အရြက္မ်ားကို
စားသံုးမႈမ်ားၾကေသာ္လည္း စားသံုးမႈအျပင္ တျခား
အသံုးျပဳမႈမ်ားလည္း
ရွိၾကပါတယ္။အဓိကအားျဖင့္ က်န္းမာေရး ေဆးမ်ားအျဖစ္ျဖစ္ေစ၊ အာဟာရဓာတ္
ျဖည့္တင္းေပးရန္အတြက္ျဖစ္ေစ၊ လူမႈစီးပြားေရးအတြက္ျဖစ္ေစ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
ပင္စည္ကို ထင္း
အျဖစ္ သံုးႏိုင္သကဲ့သို႔၊ စကၠဴထုတ္လုပ္ရန္၊
ဆယ္လိုဖိန္းစကၠဴထုတ္ရန္ အတြက္လည္း သံုးႏိုင္ပါတယ္။ အပင္ကရတဲ့ အေစးဟာ
သားေရနယ္ဆိုးေဆးအျဖစ္ သံုးႏိုင္ၿပီး သရက္ထည္ ေဆးဆိုးလုပ္ငန္းမွာလည္း
အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ အၫြန္႔နဲ႔ အရြက္မ်ားကို ကၽြဲ၊ ႏြား၊ သိုး၊ ဆိတ္နဲ႔
ကုလားအုပ္စတဲ့ တိရစၦာန္မ်ားကို ေကၽြးေမြးႏိုင္သလို ပန္းပြင့္ဟာလည္း
ပ်ားေမြးျမဴေရးအတြက္ အသံုး၀င္ပါတယ္။
ဒန္႔သလြန္သီးဟာ ႏူးည့ံၿပီး
အရသာရွိတဲ့အတြက္ တန္ဖိုးထားစားသံုးတဲ့၊ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့
အစားအစာျဖစ္သကဲ့သို႔ အရြက္မ်ားကိုလည္း ဟင္းခ်ဳိ၊
အတို႔အျမႇဳပ္စသည္အမ်ဳိးမ်ဳိး ခ်က္၊ ျပဳတ္ စားၾကပါ
တယ္။ ဒန္႔သလြန္ပင္တြင္
ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္မ်ား၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းဓာတ္၊ သိုင္ယာမင္းဓာတ္၊
ရီဘိုဖေလဗင္ဓာတ္၊ တျခားဗီတာမင္မ်ားနဲ႔ သတၱဳဓာတ္မ်ား ပါ၀င္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္
ဗီတာမင္ေအ
ႏွင့္ ဗီတာမင္စီဓာတ္မ်ား ပါ၀င္ၾကပါတယ္။ ဒန္႔ဒလြန္အသီး ၁၀၀
ဂရမ္မွာ၊ ဗီတာမင္စီ(Ascorbic acid) ဓာတ္ ၉၂ မီလီဂရမ္မွ ၁၂၆ မီလီဂရမ္ထိ
ပါ၀င္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ အသီးႏု၊ အရြက္နဲ႔ အပြင့္မ်ားမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္
ငါးရာခုိင္ႏႈန္းမွ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါ၀င္ပါတယ္။ မရင့္မွည့္ေသးတဲ့ အေစ့ကို
ေျမပဲေစ့လို ေၾကာ္ခ်က္ၿပီး စားႏိုင္ပါတယ္။ အျမစ္ဟာ (Horseradish,
Armora-cia rusticana GAERTN, Brassicaceae) အနံ႔နဲ႔ဆင္တူတဲ့
စူးရွတဲ့အနံ႔ရွိၿပီးအရသာလည္း ဆင္တူတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ အျမစ္မွာပါတဲ့
အေခါက္ကိုခြာထုတ္ၿပီး အေျခာက္ခံကာ ရွာလကာရည္နဲ႔ ေရာနယ္ေပးၿပီးေနာက္
ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္လို အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ (အျမစ္ရဲ႕အေခါက္မွာ (Miringine
alkaloid) လို႔ေခၚတဲ့ အယ္လကာလြိဳက္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္ေနကာ လူကို
အဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္လို႔ အေခါက္ကို ေျပာင္စင္ေအာင္ခြာဖို႔ လိုပါတယ္)။
ဒန္႔သလြန္အေစ့မွာ
ဆီ ၁၉ ရာခိုင္ႏႈန္းမွ ၄၇ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါ၀င္ပါတယ္။
ေစ်းကြက္တင္ေရာင္းခ်ရာမွာ (Ben Oil) ဆိုတဲ့ နာမည္နဲ႔ ေရာင္းပါတယ္။
ဒန္႔သလြန္ေစ့ဆီမွာ ((Palmitic acid, Stearic acid, Behmic acid,
Oleic
acid) ေတြ ပါ၀င္ေနတဲ့အတြက္ စားသံုးဆီအျဖစ္ေရာ၊ အလွကုန္ပစၥည္းမ်ားနဲ႔ ဆပ္ျပာ
ထုတ္လုပ္ရာမွာလည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္ဆီဟာ အနံ႔စုပ္ယူမႈေကာင္းၿပီး
အနံ႔ကို ၾကာရွည္ထိန္းထား
ႏိုင္တဲ့အတြက္ ေရေမႊးထုတ္လုပ္သူမ်ား
အထူးအေလးထား သံံုးၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ ေခ်ာဆီအျဖစ္လည္း
သံုးႏိုင္ပါေသးတယ္။ အေစ့ဆီထုတ္ၿပီးရလာတဲ့ ႀကိတ္ဖတ္ကို ေျမၾသဇာအျဖစ္
အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ အေစ့ကို အမႈန္႔ႀကိတ္ၿပီးသား အတိုင္းျဖစ္ေစ၊ ပါ၀င္ေနတဲ့
ဓာတ္ေတြကိုအီသာနဲ႔ ထုတ္ယူၿပီးျဖစ္ေစ ဘက္တီးရီး ယားမ်ားနဲ႔
ဗိုင္းရပ္(စ္)ပိုးမ်ား ကင္းစင္ေအာင္ ေသာက္သံုးေရသန္႔စင္ေရးမွာ
အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ အရြက္မွ ထုတ္ယူရရွိတဲ့ဓာတ္ကို ပဲလြန္းေစ့နဲ႔ ေရာနယ္ၿပီး
စိုက္ရင္ ပဲျမစ္ဖုျဖစ္ေပၚမႈ တိုးေစျခင္း၊ ျမစ္ဖု
အေလးခ်ိန္တိုးျခင္းတို႔အျပင္ ေလမွႏိုက္ထ ႐ိုဂ်င္ဓာတ္ကို
ပိုမိုစုပ္ယူႏိုင္ေစပါတယ္။
အာရွတိုက္ႏိုင္ငံမ်ားနဲ႔
အာဖရိကတိုက္ႏိုင္ငံမ်ားမွာ ဒန္႔သလြန္ပင္ကို တိုင္းရင္းေဆးမ်ားမွာ
အေရးပါတဲ့ပစၥည္းအျဖစ္ထည့္သြင္းအသံုးျပဳၾကပါတယ္။ အျမစ္၊
အရြက္ႏွင့္အေစ့မ်ားကို အာယုေဗဒေဆးနည္းမ်ားတြင္ မ်ားစြာအသံုးျပဳေနၾကပါတယ္။
သင္သက႐ိုက္ဘာသာျဖင့္ ျပဳစုထားသည့္ ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ အျမစ္၊အျမစ္၏အေခါက္၊
အေစး၊ အရြက္၊ ပင္စည္ရဲ႕အေခါက္၊ အပြင့္ႏွင့္အေစ့တို႔မွ ထုတ္ယူထားသည့္
ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားကို ေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးကုသရာတြင္ အသံုးျပဳၾကေၾကာင္း
ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ အပင္ငယ္မွ အျမစ္မ်ားနဲ႔အျမစ္မွ အေခါက္မ်ားကို
ေယာင္ယမ္းနာမ်ားတြင္ လိမ္းေဆးအျဖစ္ သံုးႏိုင္ၿပီး အပြင့္
ႏွင့္အျမစ္တြင္
(Pterogospermin) ဓာတ္ပါ၀င္သျဖင့္ ၀မ္းေရာဂါအတြက္ အစြမ္းထက္သည့္
ပိုးသတ္ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ အပြင့္ကို အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ႏွင့္
ဆီးေဆးမ်ားတြင္ ထည့္သြင္းသံုးပါ တယ္။ အရြက္တြင္ ဗီတာမင္
ေအႏွင့္စီႂကြယ္၀စြာပါ၀င္သည့္အတြက္ အေရျပားေရာဂါႏွင့္ အသက္႐ႈမ၀သည့္
ေရာဂါမ်ား ကုသရာတြင္ သံုးသည့္အျပင္ အန္ေဆးအျဖစ္ပါ သံုးၾကပါတယ္။ အရြက္ကို
ႀကိတ္
ေခ်ညႇစ္ထုတ္ယူထားတဲ့ အရြက္အရည္ဟာ ဘက္တီးရီးယား ပိုးသတ္ေဆးအျဖစ္နဲ႔
ငွက္ဖ်ားေရာဂါ ကာကြယ္ေဆးအျဖစ္ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ အရြက္ကို ႀကိတ္ေခ်ၿပီး
အနာဒဏ္ရာမ်ား ေပ်ာက္ေစရန္ အုံေပး
ႏိုင္ပါတယ္။ အေစ့မွထုတ္ယူရရွိထားတဲ့ အဆီဟာ အဆစ္အျမစ္ေယာင္ေရာဂါနဲ႔ အေၾကာအဆစ္ေရာင္ေရာဂါမ်ားမွာ လိမ္းေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
ဒန္ ့သလြန္သည္ အခ်ိဳႏွင့္အခါး ႏွစ္မ်ိဳးရိွပါသည္။
အခ်ိဳပင္၏ အသီးမွာနားကိုက္ျခင္းအတြက္ အေစ့မွဳန္ ့ကို
နားတြင္ထည့္ေပးနိုင္ပါသည္။နားျပည္ယိုျခင္းေပ်ာက္ကင္း
သည္။အသီးကို အမွဳန္ ့ျပဳျပီး သႀကားျဖင့္ေရာေသာက္ခဲ႕
ပါကဆီးမ်ားျခင္းျဖစ္ေသာဆီးမ်ားေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္း
ေစပါသည္။အျမစ္ေရကို နို ့ျဖင့္ေရာ၍ ေသာက္ပါက သႀကားပါေသာ ဆီးေရာဂါ ေပ်ာက္သည္။ အျမစ္ေရကို
ခ်င္း ေရျဖင့္ေရာျပီးေသာက္ပါက ပန္းနာ ေရာဂါအတြက္
အလြန္ အက်ိဳးျပဳသည္။အျမစ္ကို ႀကိတ္၍ စီးေပးခဲ႕ေသာ္
ေရာင္တင္ခ်င္းေပ်ာက္ကင္းသည္။ အသီးကို စားပါက
ဝမ္းတြင္းရိွ ပိုးမ်ားေသေစ၏ သြားပုပ္လ်ွင္ အေစးကို ငံု ေပးပါက သြားပုပ္ျခင္းေပ်ာက္ကင္းသည္။
Post by Sii Thuu (ေတာသား)
ကိုးကားမ်ား ။ ။ ေဒါက္တာစိန္လွဗိုလ္ ေဆာင္းပါးႏွင့္
ရွင္နာဂသိန္ ပံုျပေဆးအဘိဓါန္။
No comments:
Post a Comment